Lutherska Missionskyrkans Kör – Skivor – Stanna en stund


Förhandslyssna nedan

Stanna en stund

Att en ”vanlig” församlingskör släpper sin sjunde CD, dessutom med helt eget material, tillhör inte vanligheterna. Det är just vad Lutherska Missonskyrkans kör gör i dagarna med sin skiva ”Stanna en stund”, som släpps den 25 september. Merparten av de 19 sångerna är tonsättningar av körmedlemmarnas egna texter.

För musiken och arrangemangen på ”Stanna en stund” står körledarna Sven och Johanna Fridolfsson och i något fall medlemmar i kören. -Texterna kommer först, berättar Johanna Fridolfsson. Det kan vara ett mail eller en plastficka med en utskriven A4-sida som står på pianot efter en övning. Sen sätter vi musik till orden. Det är en spännande resa att som körsångare och körledare få delta i och utvecklas i ett sådant projekt och vi ägnar mycket tid åt att diskutera texternas och sångernas betydelse, säger hon.

Körens två senaste skivor har haft tydliga teman – den kritikerrosade julskivan ”Hosianna” samt ”PS” med tonsatta psaltarpsalmer. Med ”Stanna en stund” har Lutherska Missionskyrkans kör alltså återvänt till det gemensamma musikskapande som karakteriserat flera av körens tidigare inspelningar. De 19 spåren har stilmässigt en stor bredd. Jazziga klanger i täta arrangemang, visa med gitarr och munspel, countrytouch och stilla a cappella samsas med folkton och bossa. Stråkar, brass och träblås dyker upp i de genomarbetade arrangemangen, liksom flera saxofonsolon med eminente Sven Fridolfsson.

”Under några veckor har jag lyssnat på ”Stanna en stund” nästan varje dag. Det är en fantastisk inspelning, ett klingande universum. De nitton sångerna har tagit smak av ett liv som rymmer så mycket, och av himlen över ett sådant liv. Några spår spritter av livsglädje medan andra väcker vemodet och stämmer till allvar. Till någon av sångerna vill man dansa och till någon bli alldeles stilla. Mötet mellan musik och sång är på sina ställen så ömtåligt att det nästan går sönder. Kanske är det just därför helhetsupplevelsen är så läkande.”
Tomas Sjödin


Om kören
Lutherska Missionskyrkans kör bestående av ett sextiotal sångare hör hemma i Lutherska Missionskyrkan (EFS) i Göteborg. Under sina 19 år som ledare för kören har Sven och Johanna Fridolfsson arbetat med att forma den klang och personliga ton som blivit körens kännetecken. Kören har vid flera tillfällen framträtt i radio och TV, bland annat vid SVT:s minnesgudstjänst den 16 september 2001 efter 11 september-attackerna i USA.

Både Sven och Johanna Fridolfsson är professionella musiker och arbetar som saxofonist respektive altviolinist. Även många av körens medlemmar är skickliga musiker på amatör- eller professionell nivå, och medverkar vid konserter och inspelningar som instrumentalister och solister. Sedan tidigare finns inte mindre än sex uppskattade skivor utgivna.

Om skivan
Omslag och konvolut har formgivits av Henrik Westbacke. Lars Nilsson från Nilento studio, som numera spelar in många av de största jazznamnen såväl som Stockholms filharmoniker, har ansvarat för inspelningen. Liksom vid de tidigare skivorna har Hemsjö kyrka med sin fina akustik varit inspelningsplats. Producenter är Sven och Johanna Fridolfsson samt Lars Nilsson. Stanna en stund, LMK006 distribueras av Naxos.

lmk-skiva-stanna-booklet-banner